Lubimy łączyć kuchnie świata, jednak bardziej zależy nam na
nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania.
Składniki:
250 g mielonej cielęciny
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
500 g ziemniaków
2 kapusty pak choi
1 puszka żółtych pomidorów
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
50 ml koncentratu barszczu Vitapol
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
150 g fasolki sojowej wraz z zalewą
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso smażymy w „suchym” garnku, szpatułką rozdrabniając je.
Włoszczyznę obieramy, dodajemy do mięsa razem z liśćmi i
zielem angielskim.
Zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20
min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy,
gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z
zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną
kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą
oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz