poniedziałek, 18 listopada 2019

Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji


Lubimy łączyć kuchnie świata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania.









Składniki:


250 g mielonej cielęciny
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
500 g ziemniaków
2 kapusty pak choi
1 puszka żółtych pomidorów
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
50 ml koncentratu barszczu Vitapol
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
150 g fasolki sojowej wraz z zalewą
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz 


Przygotowanie:




Mięso smażymy w „suchym” garnku, szpatułką rozdrabniając je.

Włoszczyznę obieramy, dodajemy do mięsa razem z liśćmi i zielem angielskim.

Zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz