Nigdy nie potrafimy oprzeć się brukselce. Jak pojawia się na
nią sezon, to musimy korzystać z niego ile się da.
Składniki:
400 g ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
250 g brukselki
200 g kalafiora
zielone liście pora
1 pęczek natki pietruszki
2 łodygi rozmarynu
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchewkę w talarki.
Pietruszkę obieramy.
Seler obieramy i kroimy w kostkę.
Brukselkę oczyszczamy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy
łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę
pietruszki (1/2 pęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie,
zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min.
Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy.
Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1
chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz