czwartek, 31 października 2019

Krewetki z makaronem po tajsku

Krewetki królewskie z makaronem soba. 







Składniki:


1 kg mrożonych krewetek królewskich
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 pęczek szczypioru z dymką
200 g makaronu soba


Przygotowanie:



Krewetki rozmroziłem, wypłukałem na sicie, odsączyłem. Wymieszałem dokładnie wszystkie składniki marynaty i zalałem oczyszczone krewetki. Odstawiłem, ale tylko na 30 minut.
(tylko przez 30 minut! Po dłuższym czasie krewetki nie będą jędrne). Ugotowałem makaron. Podałem z podsmażonymi krewetkami przez kilka minut. 


1 komentarz:

  1. podoba mi się - prosty i jednocześnie kreatywny przepis. Biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń