Krewetki królewskie z makaronem soba.
Składniki:
1 kg mrożonych krewetek królewskich
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 pęczek szczypioru z dymką
200 g makaronu soba
Przygotowanie:
Krewetki rozmroziłem, wypłukałem na sicie,
odsączyłem. Wymieszałem dokładnie wszystkie składniki marynaty i
zalałem oczyszczone krewetki. Odstawiłem, ale tylko na 30
minut.
(tylko przez 30 minut! Po dłuższym czasie krewetki nie będą jędrne).
Ugotowałem makaron. Podałem z podsmażonymi krewetkami przez kilka
minut.
podoba mi się - prosty i jednocześnie kreatywny przepis. Biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuń