czwartek, 31 października 2019

Kluski ziemniaczane z mięsem


Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni. Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto.









Składniki:


Kluski:

1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko


Farsz:


400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz


Przygotowanie:



Farsz:

Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Kluski:

Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy), dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na środek kładziemy farsz, formujemy „szczelną” kulkę.
Gotujemy 7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku.
 




2 komentarze: