Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie
uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni.
Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i
syto.
Składniki:
Kluski:
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
Farsz:
400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej
cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Kluski:
Ziemniaki (0,7
kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe
ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy),
dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na
środek kładziemy farsz, formujemy „szczelną” kulkę.
Gotujemy 7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię
osolonego wrzątku.
super pomysł:)
OdpowiedzUsuńoooo! ale ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń