Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie kruche i delikatne
w smaku.
Składniki:
800 g łopatki wołowej
5 łyżek mąki
50 ml oleju
600 ml bulionu wołowego
4 ogórki kiszone
200 ml kwasu z ogórków kiszonych
1 żółta papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące
podsmażamy na oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z
ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec
dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka)
mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości, zagotowujemy, cały czas
mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Rewelacja teraz mięsko jest miękkie i kruche robię właśnie dzisiaj drugi raz. Polecam
OdpowiedzUsuń