sobota, 2 listopada 2019

Duszona łopatka wołowa w sosie własnym


Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie kruche i delikatne w smaku.










Składniki:


800 g łopatki wołowej
5 łyżek mąki
50 ml oleju
600 ml bulionu wołowego
4 ogórki kiszone
200 ml kwasu z ogórków kiszonych
1 żółta papryka
sól, pieprz

Przygotowanie:



Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości, zagotowujemy, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 


1 komentarz:

  1. Rewelacja teraz mięsko jest miękkie i kruche robię właśnie dzisiaj drugi raz. Polecam

    OdpowiedzUsuń