wtorek, 29 października 2019

Sałatka z tuńczykiem


Tuńczyk jest niesamowity! W połączeniu z owocami i warzywami nabiera perfekcyjnego smaku.






Składniki:


1 główka sałaty lodowej
200 g sera kaszkawal
1 mango
1 pęczek natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
250 g pomidorków koktajlowych
1 puszka tuńczyka w oliwie


Sos:

4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżki wrzątku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz


Przygotowanie:




Mango i ser kroimy w kostkę.

Pomidorki na ćwiartki lub połówki.

Cebulę kroimy w piórka.
Natkę siekamy.
Łączymy składniki.
Sałatę kroimy w paski.
Tuńczyka osączamy z oliwy.

Przygotowujemy sos.

Oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, łączymy z gorącą wodą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Całość łączymy ze sobą. Podajemy schłodzone.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz