poniedziałek, 28 października 2019

Kanie w zalewie orientalnej


Pokusić nie mogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną przyprawę od Skworcu.








Składniki:


10 kapeluszy kani
1 litr mleka 3,2%
mąka
4 jajka
bułka tarta
olej do smażenia


Zalewa:


450 g ketchupu
2 łyżki gorczycy
10 liści kaffiru
10 g przyprawy chana masala
1 łyżeczka soli wędzonej
2 łyżki miodu spadziowego
2 duże cebule
50 ml octu


Przygotowanie:



Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy.
Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.
 


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa marynata! W naszym domu grzyby marynujemy zwyczajnie, w occie - nigdy nie próbowałam orientalnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń