No i w końcu jesienne smaki pojawiły się na rynku. Pycha!
Składniki:
500 g brukselki
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła ghee
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy, smażymy na maśle z pokrojoną marchewką.
Podlewamy bulionem warzywnym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min.
Do warzyw dodajemy brukselki, sos rybny, cukier, dusimy pod
przykryciem 10 min.
Wodę mieszamy z sosem ostrygowym, mąką ziemniaczaną.
Dodajemy do całości.
Zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą i posiekaną natką pietruszki.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Fajny pomysł na brukselkę :)
OdpowiedzUsuń