niedziela, 27 października 2019

Gulasz z brukselki


No i w końcu jesienne smaki pojawiły się na rynku. Pycha!





Składniki:


500 g brukselki
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła ghee
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 sól, pieprz


Przygotowanie:




Cebulę siekamy, smażymy na maśle z pokrojoną marchewką. Podlewamy bulionem warzywnym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min.
Do warzyw dodajemy brukselki, sos rybny, cukier, dusimy pod przykryciem 10 min.
Wodę mieszamy z sosem ostrygowym, mąką ziemniaczaną.
Dodajemy do całości.
Zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą i posiekaną natką pietruszki.
 


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń