poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Włoska zupa kurkowa

Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania.











Składniki: 



500 g kurek
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1 litr bulionu grzybowego
100 g suszonych pomidorów
200 ml słodkiej śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz





Przygotowanie: 



Marchewki, pietruszki i seler obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem.
Wszystko wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i smażyłem około 10 min.
Kurki oczyściłem, większe pokroiłem na mniejsze kawałki, dodałem do warzyw i smażyłem jeszcze 5 min. Całość zalałem gorącym bulionem, dodałem pokrojone w paski pomidory i gotowałem 30 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. 
Śmietanę wymieszałem z chochelką wywaru, dodałem do całości. Wymieszałem. Podałem z posiekaną natką pietruszki.

 

1 komentarz: