sobota, 10 sierpnia 2019

Bulgur z warzywami


Nasza ulubiona kasza w lekkiej, warzywnej odsłonie.










Składniki: 


100 g kaszy bulgur
1 łyżeczka masła ghee
2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
200 g cukinii
1 marchewka
1 szalotka
1 por (biała część)
1 puszka konserwowego orkiszu
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu


Przygotowanie: 



Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, osączamy, studzimy.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Orkisz osączamy z zalewy.
Por kroimy w krążki.
Szalotkę kroimy w piórka.
Czosnek siekamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek i pomidory. Smażymy przez chwilę, by aromaty połączyły się. Dodajemy pozostałe warzywa razem z kuminem i smażymy do ich miękkości.
Łączymy z kaszą, chwilę podsmażając, doprawiamy solą.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz