środa, 28 sierpnia 2019

Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze. 








Składniki: 



600 g gęsiej wątróbki
150 g smalcu gęsiego
150 g bułki tartej
3 łyżki mąki
2 jajka
2 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
100 ml cydru
sól, pieprz



Przygotowanie: 



Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię.

Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple.

Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem.

Podałem ze świeżym tymiankiem.
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz