Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.
Składniki:
600 g gęsiej wątróbki
150 g smalcu gęsiego
150 g bułki tartej
3 łyżki mąki
2 jajka
2 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
100 ml cydru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem,
osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry
miały jak największą powierzchnię.
Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem
mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i
panierowałem w tartej bułce.
Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki
na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z
tłuszczu i trzymałem w cieple.
Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka
pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem.
Podlałem cydrem. Odparowałem.
Podałem ze świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz