poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Chleb pszenny


Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.









Składniki: 


200 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki pszennej typ 850
100 g mąki pszennej typ 1850
50 g siemienia lnianego
50 g pestek dyni
1 łyżka czarnuszki
3 łyżki zakwasu chlebowego
1 płaska łyżka soli
400 ml letniej wody


Przygotowanie: 



Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).

Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.
 


2 komentarze:

  1. świetnie urósł, mi na zakwasie nie chce rosnąć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Ponoć przesąd mówi, że zakwas trzeba dostać ;) My też rozdajemy ;)

      Usuń