Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w
mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki pszennej typ 850
100 g mąki pszennej typ 1850
50 g siemienia lnianego
50 g pestek dyni
1 łyżka czarnuszki
3 łyżki zakwasu chlebowego
1 płaska łyżka soli
400 ml letniej wody
Przygotowanie:
Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę.
Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy
w lodówce).
Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto,
„ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy
na 180°C
(20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.
świetnie urósł, mi na zakwasie nie chce rosnąć :(
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Ponoć przesąd mówi, że zakwas trzeba dostać ;) My też rozdajemy ;)
Usuń