Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
500 g karkówki wieprzowej
400 g boczku wędzonego
1 pętko kiełbasy
180 g koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 łyżka smalcu
2 szalotki
1 łyżeczka cukru
5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Marynata:
100 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z
brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni
C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę.
Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem
dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito.
Pokroiłem boczek w kostkę i smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu.
Mieszałem od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie ze
wszystkich stron. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki,
dodałem do boczku. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła.
Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2
szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni
odsączając tłuszcz. Upieczoną karkówkę pokroiłem na kawałki, a kiełbasę
w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem.
Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone
wcześniej prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele,
listki laurowe, cukier. Gotowałem, aż kapusta zrobiła się miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz