Barszcz izraelski
Wczoraj zagościł u nas w kuchni barszcz w kolejnej odsłonie. Tym razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu.
Składniki:
400 g białej kapusty
1 cebula
2 szalotki
350 g pomidorów
500 g buraków
400 g ziemniaków
1,5 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
700 g chudej wołowiny
1 łyżeczka cukru
sok z 1 cytryny
1/2 korzenia chrzanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki.
Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko
sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i
ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą,
pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem,
dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które
pokroiłem na mniejsze kawałki, ( wołowina, aby była miękka musi się dość
długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w
osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny ). Wszystko gotowałem ok. 1
godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa,
oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po
ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy,
którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem
i sokiem z cytryny.
Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy,
podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach.
Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem
chrzanem.
Wspaniały przepis! ja jestem miłośniczką barszczy wszelakich (to u nas król zup), więc już sobie zapisuje przepis! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSmacznego. Pozdrawiam serdecznie
UsuńI ja pozdrawiam, Marzynia :-)
OdpowiedzUsuń