niedziela, 4 sierpnia 2019

Kotlety schabowe z siemieniem lnianym


To chyba jedne z najbardziej popularnych kotletów na naszych stołach. Częściowo wyparte przez filety kurczaka, od jakiegoś czasu powracają do łask. Dla nas idealne są te z kością i nie rozbite. No i oczywiście, smażymy tylko na smalcu.










Składniki: 


2 kotlety schabowe z kością
500 ml mleka 3,2%
2 cebule
5 łyżek mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
5 łyżek bułki tartej 
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
sól, pieprz


Przygotowanie: 



Kotlety nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem, marynujemy w mleku z dodatkiem cebuli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej, ale kilka godzin też w zupełności wystarczy.
Mięso wyjmujemy z mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i na koniec w bułce tartej wymieszanej z ziarnami lnu.
Smażymy na rozgrzanym smalcu.


 


2 komentarze:

  1. smakowicie a z czym sa podane na zdjęciu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki z wody i miks sałat ze śmietaną i szczypiorkiem ;)

      Usuń