To chyba jedne z najbardziej popularnych kotletów na naszych
stołach. Częściowo wyparte przez filety kurczaka, od jakiegoś czasu powracają
do łask. Dla nas idealne są te z kością i nie rozbite. No i oczywiście, smażymy
tylko na smalcu.
Składniki:
2 kotlety schabowe z kością
500 ml mleka 3,2%
2 cebule
5 łyżek mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotlety nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem, marynujemy w
mleku z dodatkiem cebuli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej, ale kilka godzin
też w zupełności wystarczy.
Mięso wyjmujemy z mleka, lekko osuszamy papierowym
ręcznikiem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i na koniec w
bułce tartej wymieszanej z ziarnami lnu.
Smażymy na rozgrzanym smalcu.
smakowicie a z czym sa podane na zdjęciu ?
OdpowiedzUsuńZiemniaki z wody i miks sałat ze śmietaną i szczypiorkiem ;)
Usuń