wtorek, 23 lipca 2019

Lemonato - ragout z warzyw

Harmonijna kombinacja różnych warzyw, dostępnych cały rok. Doprawiona sokiem cytrynowym i pietruszką, jest zdrową potrawą. Bowiem cytryna i pietruszka nie tylko dostarczają dużo witaminy C, ale też hamują wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku. 









Składniki: 


200 g pietruszki
800 g marchewki
200 g szpinaku
400 g pieczarek
4 dymki ze szczypiorem
2 szalotki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
500 ml bulionu warzywnego (gorącego)
4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz




Przygotowanie: 

 Korzenie pietruszki, marchew, szpinak oraz młodą cebulę umyłem, oczyściłem. Pietruszkę i marchewkę obrałem, pokroiłem na 4-centymetrowe słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem.

W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy.

Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz, gotowałem pod przykryciem 4 minuty.

Skrobię kukurydzianą rozprowadziłem w 2 łyżkach soku cytrynowego, dodałem do warzyw. Warzywa raz zagotowałem, posypałem pietruszką, skropiłem pozostałym sokiem cytrynowym. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza