Połączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostaliśmy wiejską, przepyszną śmietanę.
Składniki:
300 g wołowiny
300 g makaronu penne
125g pieczarek
1 cebula
200 ml kwaśnej śmietany
150 ml mleka
50 g startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było brązowe.
Pokroiłem cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły.
Wymieszałem kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym
czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym
ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał.
Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem,
posypałem startym parmezanem.
Z kurczakiem jadłam ale z wolowiną będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuń