sobota, 20 lipca 2019

Groszek po francusku

Przepis Nagelli Lawson







Składniki:

400 g świeżego groszku
1 sałata masłowa
125 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła ghee
1 łyżka oliwy
1 pęczek dymki ze szczypiorem
sól, pieprz


Przygotowanie: 


W rondlu rozgrzałem masło i oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem pokrojoną w plasterki dymkę wraz ze szczypiorkiem. Podsmażyłem, aż zmiękła.
Następnie dodałem groszek i bulion, podgrzałem, aż się zagotował. Krótko dusiłem. Sałatę pokroiłem w dość szerokie paski. Dodałem do gotującego się zielonego groszku. Gotowałem na dużym ogniu, bez przykrycia, aż wszystko zmiękło, a sos zredukował się. Kilka minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz