wtorek, 23 lipca 2019

Grillowania karkówka z groszkiem po francusku

Marynata nadała karkówce ciekawy smak. 

 




Składniki:

 

2 grube plastry karkówki

2 łyżeczki przyprawy do grilla

100 ml oleju rzepakowego

1 łyżka czerwonego octu balsamicznego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżeczka tabasco

3 ząbki czosnku

1 szczypta oregano

1 szczypta tymianku

1 łyżka posiekanej mięty

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie: 

 

Przygotowałem marynatę. Wymieszałem oliwę z octem balsamicznym i octem ryżowym, tabasco. Dodałem bardzo drobno posiekany czosnek. Ponownie wymieszałem. Na koniec wsypałem zioła i przyprawę do grilla. Do marynaty włożyłem plastry karkówki. Odstawiłem do lodówki na noc.
Rozgrzałem grill. Wyjąłem karkówkę z marynaty i grillowałem ją, aż zrobiła się i miękka.
Podałem ją z ziemniakami i zielonym groszkiem po francusku.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz