wtorek, 23 lipca 2019

Flądra pieczona

Alternatywne przygotowanie tej ryby. Nie tylko smażmy ją. Warto umieścić ją w piekarniku z nieco innej odsłonie. 










Składniki: 


2 flądry
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z cytryny
natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie: 


Oczyszczoną rybę, umyłem i naciąłem pod kątem od strony skóry.
Oliwę z oliwek wymieszałem z sokiem z cytryny, drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zamarynowałem flądrę, odstawiłem na 30 min.
Następnie nasmarowałem przecierem pomidorowym i posypałem natką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej sprawdzać jak wygląda. Zapiekałem ok. 20 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz