Zostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by
wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i
wyszła mega zupa.
Składniki:
1 duża kalarepa
1 duży seler
3 marchewki
1,5 litra rosołu drobiowego
1 mała puszka groszku konserwowego
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
2 łyżki masła ghee
2 łyżki mąki
500 ml rjażenki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do
rosołu. Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany
szczypior i koperek.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę
podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając,
dolewamy bulionu.
Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz