sobota, 29 czerwca 2019

Zupa warzywna z kalarepą


Zostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i wyszła mega zupa.










Składniki:


1 duża kalarepa
1 duży seler
3 marchewki
1,5 litra rosołu drobiowego
1 mała puszka groszku konserwowego
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
2 łyżki masła ghee
2 łyżki mąki
500 ml rjażenki
sól, pieprz




Przygotowanie:



Wszystkie warzywa kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do rosołu. Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec  dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany szczypior i koperek.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając, dolewamy bulionu.
Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz