sobota, 29 czerwca 2019

Pstrąg na botwince

Pstrąg w towarzystwie botwinki nabiera interesującego smaku. Polecamy.









Składniki:

1 duży pstrąg
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 szczypta suszonego oregano
6 plasterków cytryny
3 łyżki mięty cytrynowej
100 ml oleju rydzowego
1 pęczek botwinki
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:

Umytego i osuszonego pstrąga oprószyłem solą, obtoczyłem w panierce z maki kukurydzianej wymieszanej z suszonym ziołami. Do środka włożyłem 2 plasterki cytryny, 2 łodyżki mięty, kilka listków świeżej bazylii i oregano. Pozostałe plasterki ułożyłem na rybie. Odstawiłem na pół godziny. Upiekłem pstrąga na złoty kolor ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, polewałem oliwą. 

Umytą i oczyszczoną botwinkę obgotowałem w osolonej wodzie z łyżką oliwy, łyżeczką soku z cytryny i łodyżką mięty. Odcedziłem, wyrzuciłem miętę. Botwinkę wyłożyłem na półmisek. Polałem ją dresingiem z 2 łyżek oliwy wymieszanej z resztki soku z cytryny, solą i pieprzem. Na botwince ułożyłem upieczoną rybę. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza