Czereśnie też można tak . W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała nam takie więc je zagospodarowaliśmy. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.
Składniki:
1 kg czereśni
6 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
250 ml białego wina wytrawnego
1/4 szklanki octu winnego
2 łyki miodu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 kora cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach.
Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie.
Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą.
Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz