Składniki:
Bulion warzywny:
3 młode marchewki
1 pęczek pietruszki z natką
1 por
2 młode selery
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
sól
Zupa:
50 g suszonych grzybów
1,2 litra bulionu warzywnego
1 cebula
1 płaska łyżka maki
100 ml kwaśnej śmietany
50 ml słodkiej śmietany
sól, pieprz
natka pietruszki
5-6 młodych ziemniaków
Przygotowanie:
Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem ( płyn zachowałem ). Opłukałem , pokroiłem w paski. Płyn, w którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito.. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu.
Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem, aż ziemniaki były miękkie. Wymieszałem śmietany dodając kilka łyżek zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem pokrojoną marchewkę wyjętą z bulionu warzywnego, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz