piątek, 7 czerwca 2019

Spaghetti bolognese


Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P











Składniki:


200 g boczku
2 szt cebuli
1 duża marchew
2 szt łodygi selera
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
250 g mięsa mielonego wołowego
200 ml czerwonego wina wytrawnego
400 ml passaty pomidorowej
250 ml mleka
cukier
sól, pieprz




Przygotowanie:


Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie��Muszę zrobić dla dzieciaków. To moi najlepsi krytycy. Hehe

    OdpowiedzUsuń