Niesamowicie szybkie i proste danie. A przy tym jakie
smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie
kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym
mięsem w wyśmienitym sosie.
Składniki:
500 g filetów z udka kurczaka
150 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor i bazylia)
1 łyżeczka estragonu
4 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na
rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach,
marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy
gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na
rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i
dodajemy do całości, równomiernie rozprowadzając. Do smaku oprawiamy solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz