środa, 5 czerwca 2019

Filety kurczaka z boczkiem


Niesamowicie szybkie i proste danie. A przy tym jakie smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie.












Składniki:


500 g filetów z udka kurczaka
150 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor i bazylia)
1 łyżeczka estragonu
4 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy do całości, równomiernie rozprowadzając. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz