środa, 3 kwietnia 2019

Rosół z kaczki


Co robicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do tego makaron soba <3










Składniki:

2 pęczki włoszczyzny z kapustą (u nas obierki z włoszczyzny)
300 g marchewki (gdy macie obierki)
3 cebule
2 porcje rosołowe z kaczki razem ze skrzydełkami
4 liście laurowe
4 liście kaffiru
6 ziaren ziela angielskiego
1 pęczek natki pietruszki
1 opakowanie makaronu soba
sól, pieprz

Przygotowanie:


Jeśli nie posiadacie obierek z włoszczyzny, to można uraczyć się pęczkami włoszczyzny (kapusta, marchew, pietruszka, seler, pozostałości po natkach- pietruszki i koperku).
Cebule obieramy, przypalamy.
Obierki, marchewki, mięso, ziele angielskie, liście laurowe, liście kaffiru zalewamy zimną wodą (około 5 cm ponad poziom zalewanych warzyw i mięsa). Wsypujemy łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i zbieramy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godzimy.  Marchew wyławiamy. Wywar przerzedzamy.
Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, pół pęczku posiekanej natki pietruszki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Podajemy razem z rosołem.
Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz