Co robicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A
obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub
stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do
tego makaron soba <3
Składniki:
2 pęczki włoszczyzny z kapustą (u nas obierki z włoszczyzny)
300 g marchewki (gdy macie obierki)
3 cebule
2 porcje rosołowe z kaczki razem ze skrzydełkami
4 liście laurowe
4 liście kaffiru
6 ziaren ziela angielskiego
1 pęczek natki pietruszki
1 opakowanie makaronu soba
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli nie posiadacie obierek z włoszczyzny, to można uraczyć
się pęczkami włoszczyzny (kapusta, marchew, pietruszka, seler, pozostałości po
natkach- pietruszki i koperku).
Cebule obieramy, przypalamy.
Obierki, marchewki, mięso, ziele angielskie, liście laurowe,
liście kaffiru zalewamy zimną wodą (około 5 cm ponad poziom zalewanych warzyw i mięsa).
Wsypujemy łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i zbieramy
szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godzimy. Marchew wyławiamy. Wywar przerzedzamy.
Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, pół pęczku
posiekanej natki pietruszki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Podajemy razem z rosołem.
Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz