Składniki:
100 g ryżu
200 g mielonego mięsa z indyka
1 por ( biała część )
1 brokuł
1 ząbek czosnku
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1/4 zielonej papryki
2 opakowania ciasta francuskiego
2 żółtka jaja kurzego
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko.
Por siekamy.
Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy i blendujemy. Do
smaku doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem.
Papryki kroimy w kostkę.
Papryki, por i ryż mieszamy z mięsem, do smaku doprawiamy
solą i pieprzem.
Ciasto rozwijamy, kroimy na pół ( w poprzek ).
Na środek każdego kładziemy ¼ brokułu i ryżu z mięsem.
Z ciasta robimy koperty, nożykiem nacinamy ciasto w kilku
miejscach, by płyny odparowały.
Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.
Całość zapiekamy 25 min. w temperaturze 200°C .
Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz