wtorek, 9 kwietnia 2019

Kluski z boczniakami w śmietanie


Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3











Składniki:

KLUSKI:

500 g ziemniaków
1 jabłko
4 ząbki czosnku
350 g mąki ziemniaczanej

SOS:

250 g boczniaków
1 cebula
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lubczyku
2 łyżki mąki
400 ml mleka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz


Przygotowanie:


Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy. Gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu.
Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek.
Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Witam!
    Czy kluski musimy gotowac i jak dlugo?
    A tak na marginesie super blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za spostrzegawczość i słowa uznania. Kluski gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pozdrawiamy ;)

      Usuń