Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić
czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie
<3
Składniki:
KLUSKI:
500 g ziemniaków
1 jabłko
4 ząbki czosnku
350 g mąki ziemniaczanej
SOS:
250 g boczniaków
1 cebula
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lubczyku
2 łyżki mąki
400 ml mleka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do
miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na
średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które
spłaszczamy. Gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone
w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu.
Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek.
Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do
grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Witam!
OdpowiedzUsuńCzy kluski musimy gotowac i jak dlugo?
A tak na marginesie super blog!
Dziękujemy za spostrzegawczość i słowa uznania. Kluski gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pozdrawiamy ;)
Usuń