środa, 24 kwietnia 2019

Fasolka z białą kiełbasą


Co tu pisać? Nic, trzeba po prostu zrobić i już!











Składniki:

1 kg świeżej białej fasoli
600 g białej kiełbasy surowej
1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą
1 szklanka soku pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę gotujemy, wykładamy studzimy i kroimy w plasterki.

W wodzie z gotowania kiełbasy gotujemy fasolkę (do miękkości), w razie potrzeby uzupełniamy płyn.
Dodajemy pomidory w puszce, sok pomidorowy, przyprawy, czosnek, gotujemy 20 min.
Na rozgrzanym smalcu smażymy mąkę, wlewamy wywar z fasoli, dokładnie łączymy i dodajemy do całości. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz