poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Żur świąteczny

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc







Składniki:

  • 400 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana



Przygotowanie:


Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce smalcu.
Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki.

Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz