czwartek, 25 kwietnia 2019

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem


Od razu mówimy. Na weselu nie byliśmy i ryżu nie zbieraliśmy :P Po prostu jak zwykle sypnęło się z paczki. Jabłka pod ręką akurat były. W zasadzie to można nazwać to takim fajnym ciastem, bo idealnie kroi się na zimno, do tego sos śmietanowo-waniliowy i odjazd :P

A więc tak:











Składniki:

200 g ryżu
2 duże jabłka
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka ksylitolu (można dodać więcej lub pominąć)
1 łyżka mielonego cynamonu

Przygotowanie:


Ugotowany al’ dente ryż mieszamy ze startymi na dużych oczkach jabłkami, śmietaną, jajkiem, cynamonem (ile lubcie) i ksylitolem (do smaku).
Przekładamy do jednorazowej keksówki i pieczemy 35 min w temperaturze 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz