środa, 27 marca 2019

Szybka sałatka z serem feta


Feta często kojarzy się ze słonością. W zasadzie to prawda, jednak wielu używa zamiast oryginalnego, greckiego sera, sera tzw. sałatkowego o zbliżonej nazwie. W każdym razie smak sera można złagodzić na wiele sposobów. Słodkimi pomidorkami, czy jak u nas, dodatkiem słodkich winogron. Pikantności dodaje musztarda imbirowa. Całość zamyka posiekana natka pietruszki.











Składniki:

1/4 główki sałaty lodowej
150 g pomidorków koktajlowych
150 g czerwonego winogronu bez pestek
200 g sera feta
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki

Dressing:

50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody mineralnej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy imbirowej
pieprz

Posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:



Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy na pół.
Winogrona kroimy na plasterki.
Ser kroimy w kostkę.
Papryki kroimy w paski.
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem.
Sos:
Oliwę, sok z cytryny, musztardę i pieprz mieszamy z odrobiną wody.

Całość posypujemy posiekaną natka pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz