Feta często kojarzy się ze słonością. W zasadzie to prawda,
jednak wielu używa zamiast oryginalnego, greckiego sera, sera tzw. sałatkowego
o zbliżonej nazwie. W każdym razie smak sera można złagodzić na wiele sposobów.
Słodkimi pomidorkami, czy jak u nas, dodatkiem słodkich winogron. Pikantności
dodaje musztarda imbirowa. Całość zamyka posiekana natka pietruszki.
Składniki:
1/4 główki sałaty lodowej
150 g pomidorków koktajlowych
150 g czerwonego winogronu bez pestek
200 g sera feta
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody mineralnej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy imbirowej
pieprz
Posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy na pół.
Winogrona kroimy na plasterki.
Ser kroimy w kostkę.
Papryki kroimy w paski.
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem.
Sos:
Oliwę, sok z cytryny, musztardę i pieprz mieszamy z odrobiną
wody.
Całość posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz