Delikatny smak zupy pomidorowej nie tylko w poniedziałki ;)
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
300 g marchewki
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
750 passaty pomidorowej z bazylią
ulubiony makaron
sól, pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka oczyszczamy.
Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy zimna wodą, tak by poziom wody był 2-3 cm ponad mięsem.
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ½ łyżeczki soli.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, usuwamy szumowiny i gotujemy
jeszcze przez kwadrans.
Mięso i marchewki wyławiamy. Marchewki kroimy w słupki.
Wywar przecedzamy przez drobne sito. Ponownie przelewamy do
garnka, dodajemy passatę, wrzucamy marchewki. Zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem.
A co ze skrzydełkami? O tym wkrótce…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz