Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny
bobowatych. I chociaż ta zielona czy czerwona jest od niej bardziej popularna,
odmiana czarna coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. W jej małych ziarenkach znajdziemy
wiele składników odżywczych: białko (26 g na 100 g soczewicy), węglowodany
(51,9 g
na 100 g ),
błonnik oraz sole mineralne z kwasem foliowym na czele.
W składzie belugi znajdują się również małe ilości
tłuszczu (1,9 g
na 100 g ).
Soczewica jest źródłem skrobi, wapnia, fosforu i żelaza. Nazwa „beluga” nawiązuje do
kawioru, ponieważ czarne ziarna są do niego bardzo podobne.
Czarne ziarna powinny
zainteresować osoby zmagające się z cukrzycą. Mają niski indeks glikemiczny nie powodują szybkiego wzrostu stężenia glukozy
we krwi. Ziarna należą jednak do kalorycznych. W 100 g znajduje się ok. 334
kcal. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza,
soczewica polecana jest również przy anemii. Powinny po nią sięgać kobiety starające się o dziecko.
W soczewicy znajduje
się także sód i potas. Składniki te nie tylko leczą, ale i działają profilaktycznie,
zapobiegając powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Zawarty
w niej błonnik obniża natomiast poziom złego cholesterolu we krwi.
Żrodło: https://portal.abczdrowie.pl/beluga-smaczna-odmiana-soczewicy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz