piątek, 8 marca 2019

Soczewica Beluga













Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych. I chociaż ta zielona czy czerwona jest od niej bardziej popularna, odmiana czarna coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. W jej małych ziarenkach znajdziemy wiele składników odżywczych: białko (26 g na 100 g soczewicy), węglowodany (51,9 g na 100 g), błonnik oraz sole mineralne z kwasem foliowym na czele.
W składzie belugi znajdują się również małe ilości tłuszczu (1,9 g na 100 g). Soczewica jest źródłem skrobi, wapnia, fosforu i żelaza. Nazwa „beluga” nawiązuje do kawioru, ponieważ czarne ziarna są do niego bardzo podobne.
Czarne ziarna powinny zainteresować osoby zmagające się z cukrzycą. Mają niski indeks glikemiczny nie powodują szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Ziarna należą jednak do kalorycznych. W 100 g znajduje się ok. 334 kcal. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza, soczewica polecana jest również przy anemii. Powinny po nią sięgać kobiety starające się o dziecko.
W soczewicy znajduje się także sód i potas. Składniki te nie tylko leczą, ale i działają profilaktycznie, zapobiegając powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Zawarty w niej błonnik obniża natomiast poziom złego cholesterolu we krwi.



Żrodło: https://portal.abczdrowie.pl/beluga-smaczna-odmiana-soczewicy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza