czwartek, 7 marca 2019

Tagliatelle z wędliną w aksamitnym sosie


U nas zapas makaronów na kilka lat wprzód. Po porostu kochamy. Nie tylko ze względu na czas przygotowania dania. Walory smakowe przeważają.













Składniki

  • 200 g wędliny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • makaron tagliatelle 400 g
  • pieprz

    Przygotowanie


    1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, część wody z gotowania pozostawiamy. My robimy w ten sposób. Odcedzamy, durszlak od razu wstawiamy do garnka w którym gotował się makaron.

      Wędlinę kroimy w paski.
      Cebule siekamy.
      Czosnek przeciskamy przez praskę.
      Na rozgrzanym maśle smażymy wędlinę i cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek.
      Smażymy minutę, po czym dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną.
      Dodajemy do wędliny. Dokładnie łączymy razem z makaronem.
      Do smaku doprawiamy pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz