środa, 6 marca 2019

Chinkali z łososiowym tatarem


Kolejny raz kuchnia gruzińska zawitała w nasze skromne progi. Teraz do naszych bram zastukał tatar z łososia.











Składniki

  • 400 g mąki pszennej 650 bio
  • 1 łyżka masła 
  • 220 ml wrzątku
  • 500 g tatara z łososia

    Przygotowanie


    1. We wrzątku rozpuszczamy masło. Dodajemy do mąki i wyrabiamy na gładko. Rozwałkowujemy na 1 mm, wykrawamy krążki przy pomocy kieliszka do martini.
      Na środek każdego układamy po łyżeczce farszu. W dłoni układamy ciasto z farszem, które ma być poniżej palców. Zaplatamy falbankę wokół farszu.
      Chinkami gotujemy w osolonym wrzątku, 15 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.


2 komentarze:

  1. WoW jestem pod wrażeniem, o takich Chinkali jeszcze nie słyszałam <3 Muszę tylko sprawdzić, czy mój jadłospis odchudzający przewiduje takie pierożki. Forma na lato sama się nie zrobi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadliśmy na taki pomysł przypadkowo ;) Lubimy gruzińskie chinkali, więc jak tylko dostaliśmy tatar z łososia, od razu pomyśleliśmy o nich ;)

      Usuń