Kolejny raz kuchnia gruzińska zawitała w nasze skromne
progi. Teraz do naszych bram zastukał tatar z łososia.
Składniki
- 400 g mąki pszennej 650 bio
- 1 łyżka masła
- 220 ml wrzątku
- 500 g tatara z łososia
Przygotowanie
We wrzątku rozpuszczamy masło. Dodajemy do mąki i wyrabiamy
na gładko. Rozwałkowujemy na 1
mm, wykrawamy krążki przy pomocy kieliszka do martini.
Na środek każdego układamy po łyżeczce farszu. W dłoni
układamy ciasto z farszem, które ma być poniżej palców. Zaplatamy falbankę
wokół farszu.
Chinkami gotujemy w osolonym wrzątku, 15 min od momentu
wypłynięcia na powierzchnię wody.
-
WoW jestem pod wrażeniem, o takich Chinkali jeszcze nie słyszałam <3 Muszę tylko sprawdzić, czy mój jadłospis odchudzający przewiduje takie pierożki. Forma na lato sama się nie zrobi. :)
OdpowiedzUsuńWpadliśmy na taki pomysł przypadkowo ;) Lubimy gruzińskie chinkali, więc jak tylko dostaliśmy tatar z łososia, od razu pomyśleliśmy o nich ;)
Usuń