sobota, 9 marca 2019

Soczewica Beluga z kabanosami


Idealne danie dla tych, którzy kochają fasolkę po bretońsku.














Składniki


  • 400 g soczewicy Beluga
  • 2 cebule
  • 300 g kabanosów z gęsi
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Cebulę i czosnek siekamy.
      Boczek kroimy w kostkę.
      Kabanosy na kawałki.

      Boczek smażymy na smalcu. Po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i kabanosy. Smażymy przez kilka minut, wlewamy gorący bulion i wsypujemy soczewicę. Dusimy pod przykryciem przez 30 min, następnie dodajemy groszek, wszystkie przyprawy, pomidory wraz z zalewą i dusimy jeszcze przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza