Idziemy o zakład, że w waszych zamrażarkach znajdzie się
wiele produktów, z których przyrządzić można niesamowity obiad. Tym razem
wylosowaliśmy skrzydełka.
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 ml soku z pomarańczy
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka dzielimy na kawałki.
Szalotki kroimy w krążki, czosnek siekamy.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy. Następnie
dodajemy szalotki, smażymy dalej, czosnek, smażymy jeszcze chwilę, zalewamy
sokiem z pomarańczy i bulionem. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu przez 10
min.
Następnie dodajemy zioła, cukier, paprykę, dusimy chwilę na
wolnym ogniu.
Mąkę mieszamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości.
Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz