Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy.
Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki.
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler korzeniowy
- 1 jabłko
- 1 suszony podgrzybek
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g bigosu
- olej
- 2 łyżki czarnuszki
- cukier
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną
kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy.
Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą
(około 1,5 l)
dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe,
ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.
W tym czasie przygotowujemy paszteciki.
Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół.
Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na
kawałki, układamy na blaszce.
Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C.
Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane
liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą,
pieprzem i sokiem z cytryny.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz