Gdy tylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy
je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3
Składniki
- 2 pętka białej kiełbasy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem
angielskim. Dodajemy chrzan i musztardę, zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej
wodzie. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną.
Kiełbasę gotujemy w 80°C przez 30 min. Kroimy na kawałki. Dodajemy
do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
-
poezja
OdpowiedzUsuń