środa, 27 lutego 2019

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wg Marioli


Gdy tylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3











Składniki

  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodajemy chrzan i musztardę, zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną.

      Kiełbasę gotujemy w 80°C przez 30 min. Kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

1 komentarz: