Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka
i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami
robiła. Rewelacja.
Składniki
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 75 g masła
- 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy )
Przygotowanie
Przepis na małą keksówkę.
Drożdże mieszamy z cukrem ( 1 łyżeczka z całości w przepisie
).
Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki ( z całości podanej
w przepisie ), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na
kwadrans w ciepłe miejsce.
Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę,
łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie
połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy
w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe
miejsce.
Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz