czwartek, 28 lutego 2019

Ciasto drożdżowe z dżemem


Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja.











Składniki

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 75 g masła
  • 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy )

    Przygotowanie


    1. Przepis na małą keksówkę.

      Drożdże mieszamy z cukrem ( 1 łyżeczka z całości w przepisie ).
      Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki ( z całości podanej w przepisie ), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
      Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
      Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
      Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz