Od rana wiedzieliśmy co chcemy zjeść. Kluski śląskie
chodziły nam po głowie. Pytani: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu
przyszło przy „garach” ;)
Składniki
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 250 g marchewki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml rosołu drobiowego
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
- Sos:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła koziego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do
miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę,
dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu.
Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy
farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od
momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem,
blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie
zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy.
Kluski podajemy z sosem.
U nas kluski były jeszcze podsmażone ;) Polecamy ;)
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz