Dla nas idealne danie jednogarnkowe.
Składniki
- 500 g białej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 400 ml passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- natka pietruszki
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
Łopatkę wieprzową mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, zalewamy bulionem
i passatą. Dodajemy ziemniaki i pulpety. Całość zapiekamy 90 min w 200°C. Pod koniec dodajemy
mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy.
Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
-
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńO dobre :)
OdpowiedzUsuńWpadnij i do mnie
www.natalia-i-jej-świat.pl