wtorek, 19 lutego 2019

Kapusta z pulpetami w pomidorach


Dla nas idealne danie jednogarnkowe.














Składniki


  • 500 g białej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Kapustę szatkujemy.
      Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
      Łopatkę wieprzową mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki.
      W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy ziemniaki i pulpety. Całość zapiekamy 90 min w 200°C. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
      Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze: