poniedziałek, 18 lutego 2019

Barszcz małorosyjski

Przepis na ten barszcz pochodzi z kuchni litewskiej. PS : "Aby ocenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy. " Adam Mickiewicz.













Składniki

  • 800 g mięsa ( u mnie wędzone żeberka )
  • 400 g wędliny
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 1 seler
  • 2 buraki
  • pół główki kapusty
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie


    1. Z mięsa i włoszczyzny ugotowałem bulion z dodatkiem wędliny. Ugotowane warzywa wyjąłem, mięso i kiełbasę również. Warzywa pokroiłem w kostkę. Kiełbasę w plasterki a żeberka na mniejsze kawałki.
      Kapustę poszatkowałem, udusiłem w rondelku z pozłotą od bulionu. Następnie dodałem do tego mąkę, wymieszałem, rozprowadziłem bulionem.
      Wszystkie składniki połączyłem z bulionem, gotowałem jeszcze kilka minut, dołożywszy miąższ z kilku pomidorów, pokrojonych i pozbawionych pestek oraz wlaniu szklanki kwasu burakowego. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz