Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w
ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się
sama.
Składniki
- 600 g karkówki wieprzowej
- 2 litry bulionu wołowego
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 400 g brukselki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie
Karkówkę kroimy na plastry. Oprószamy cukrem, solą i pieprzem.
Przekładamy do rozgrzanego garnka, obsmażamy i zalewamy gorącym bulionem,
zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Mięso szarpiemy widelcami.
Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, posiekaną
cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy 20 min, po czym dodajemy
koncentrat pomidorowy, oczyszczone brukselki i gotujemy do ich miękkości.
Mąkę podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy wywar,
rozrabiamy i dajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Zagotowujemy, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz