A szło to całkiem inaczej, niźli sobie wyśniliśmy. Mamy
takie stany, że śni się to, co zrobić chcemy, jednak wiek robi swoje ;) W
każdym razie mieliśmy udka z kaczki i nie zawahaliśmy się ich użyć :P poza tym
mnóstwo warzyw z rosołu.
Składniki
- 2 udka z kaczki
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 ugotowany kawałek selera
- 1 ugotowany por
- 1 jajko
- bułka tarta
- smalec gęsi
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim
przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami.
Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę
tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy w chłodne
miejsce i przygotowujemy ulubione dodatki do kotletów.
Z masy formujemy kotlety (uprzednio doprawiamy solą i
pieprzem), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gęsim smalcu.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz