niedziela, 13 stycznia 2019

Drobiowe kotlety z warzywami


A szło to całkiem inaczej, niźli sobie wyśniliśmy. Mamy takie stany, że śni się to, co zrobić chcemy, jednak wiek robi swoje ;) W każdym razie mieliśmy udka z kaczki i nie zawahaliśmy się ich użyć :P poza tym mnóstwo warzyw z rosołu.













Składniki

  • 2 udka z kaczki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 ugotowany kawałek selera
  • 1 ugotowany por
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec gęsi
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami.
      Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy ulubione dodatki do kotletów.
      Z masy formujemy kotlety (uprzednio doprawiamy solą i pieprzem), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gęsim smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz